Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýnová polévka (1 porce)

50g dýně

50g cibule

50 g kořenové petržele

1 lžička sezamového oleje

4 dl vody

vše nejlépe v bio kvalitě

dáme vařit, po 5 minutách osolíme a vaříme dále 15 minut. po uplynulé době vypneme a propasírujeme. můžeme ochutit sojovou smetanou. Někdy do polévky přidáme miso. (V zimě vaříme zeleninu max. 20 min., v létě stačí 5-10 min.)

Miso polévka (1 porce)

porek, petržel, mrkev, cibule. Preferuji stejný poměr zelenin, ale záleží na každém co má rád.

půl lžičky sezamového oleje (duležité je vždy olej převařit)

malý kousek ve velikosti poštovní známky řasy Wakame

povaříme 15 minut a nakonec přidamé miso, které jemně povaříme na malém ohni 3 min.

Vločková polévka (1 porce) - nahrážka bramboračky

půl skleničky vloček (odměříme ve sklenici)

2 sklenice vody

cibule, mrkev, hříbky pár kapek sezamového oleje

1 lžička bílého vína

pár kapek umeocta

sůl, majoránka

dáme vařit vločky, hříbky sůl víno  umeocet a olej, po 10 min přidáme zeleninu. po přidání zeleniny vaříme 20 minut. Můžeme zjemnit sojovou smetanou.

polévky můžeme servírovat v žitném chlebu(pečeného z kvásku)

kaše

rýžová kaše

poměr 1:7 (rýže,voda)

osolíme, pár kapek sezamového oleje. Vaříme hodinu. Po hodině přidáme jakoukoliv zeleninu, např: brokolici s cibulí nebo porek s cibulí. Nejlépe předvařit večer a ráno dovařit

Vločková kaše s hříbky

poměr 1:5 (vločky, voda)

hrst hříbku, mořská sůl, sezamový olej

Vaříme hodinu.

Jáhlová kaše na sladko

poměr 1:4 (jáhly, voda)

hrst sušených meruněk, hrozinky,

3 čerstvá jablka

jáhlý a ovoce řádně properem vařicí vodou. vše smícháme a vaříme zhruba půl hodiny.