Dýnová polévka (1 porce)
50g dýně
50g cibule
50 g kořenové petržele
1 lžička sezamového oleje
4 dl vody
vše nejlépe v bio kvalitě
dáme vařit, po 5 minutách osolíme a vaříme dále 15 minut. po uplynulé době vypneme a propasírujeme. můžeme ochutit sojovou smetanou. Někdy do polévky přidáme miso. (V zimě vaříme zeleninu max. 20 min., v létě stačí 5-10 min.)
Miso polévka (1 porce)
porek, petržel, mrkev, cibule. Preferuji stejný poměr zelenin, ale záleží na každém co má rád.
půl lžičky sezamového oleje (duležité je vždy olej převařit)
malý kousek ve velikosti poštovní známky řasy Wakame
povaříme 15 minut a nakonec přidamé miso, které jemně povaříme na malém ohni 3 min.
Vločková polévka (1 porce) - nahrážka bramboračky
půl skleničky vloček (odměříme ve sklenici)
2 sklenice vody
cibule, mrkev, hříbky pár kapek sezamového oleje
1 lžička bílého vína
pár kapek umeocta
sůl, majoránka
dáme vařit vločky, hříbky sůl víno umeocet a olej, po 10 min přidáme zeleninu. po přidání zeleniny vaříme 20 minut. Můžeme zjemnit sojovou smetanou.
polévky můžeme servírovat v žitném chlebu(pečeného z kvásku)
kaše
rýžová kaše
poměr 1:7 (rýže,voda)
osolíme, pár kapek sezamového oleje. Vaříme hodinu. Po hodině přidáme jakoukoliv zeleninu, např: brokolici s cibulí nebo porek s cibulí. Nejlépe předvařit večer a ráno dovařit
Vločková kaše s hříbky
poměr 1:5 (vločky, voda)
hrst hříbku, mořská sůl, sezamový olej
Vaříme hodinu.
Jáhlová kaše na sladko
poměr 1:4 (jáhly, voda)
hrst sušených meruněk, hrozinky,
3 čerstvá jablka
jáhlý a ovoce řádně properem vařicí vodou. vše smícháme a vaříme zhruba půl hodiny.